Izdvojeno Koronavirus Lifestyle Uncategorized Zanimljivosti

UN-ov fotonatječaj: Humans locked down, nature unlocked

Zaključani u svojim domovima tijekom pandemije koronavirusa, svjedočili smo izvanrednim prizorima opustošenih gradova čijim se ulicama , vjerojatno po prvi put u mnogo godina, životinje napokon slobodno šeću, lete, plivaju ili u čijim pukotinama biljke ponosno i prkosno rastu. Ovakvi prizori pokazali su nam da se čak i u skoro pa apokaliptičnim situacijama može pronaći nešto lijepo. Ovakvi prizori također su osvijestili činjenicu da su ljudi najveći zagađivači ekosustava kojeg su dio.

Pod pretpostavkom da su oni koji su svjedočili gore opisanim prizorima te uspomene i ovjekovječili u obliku fotografija, Gospodarska komisija UN-a za Europu (UNECE) danas je, baš na Svjetski dan zaštite okoliša, prigodno objavila poziv na sudjelovanje na međunarodnom foto natječaju Humans locked down, nature unlocked. Na taj je način ova organizacija otvorila globalno foto-natjecanje na temu flore i faune u vrijeme koronavirusa kako bi simbolično podržala obnovu ekosustava.

Ako se odlučite za sudjelovanje u ovom natjecanju, fotografije koje pošaljete dobit će priliku da se pojave u web galeriji Ujedinjenih naroda, a najboljih trinaest fotografija krasit će UNECE-ov kalendar za 2021. godinu. Također, ako fotografije koje pošaljete budu izabrane kao najkvalitetnije, vaši će radovi najesen biti izloženi i u Palači naroda u Ženevi te će obilježiti početak UN-ovog desetljeća posvećenog obnovi ekosustava.

Pojednostavljeno, odabrane fotografije poslat će ovu snažnu UN- ovu poruku cijelome svijetu:

Pod hitno se trebamo aktivirati i započeti zaštitu i obnovu prirodnih staništa ugroženih životinjskih i biljnih vrsta, a krajnje je vrijeme i da prirodne izvora počnemo koristiti na razumniji način kako bismo zaštitili i održali okoliš.

UNECE

Shvaćanje ove poruke za ozbiljno je prvi korak u stvaranju zdravijeg okoliša za ljude, pomoću kojeg će se i priroda neometano razvijati i svakim nam novim danom darivati ono esencijalno – svjež zrak koji ćemo udisati i čistu vodu koju ćemo piti.

Ako u svojoj arhivi posjedujete fotografije koje pokazuju kako se odsustvom čovjeka priroda obnavlja u svojoj punini i raskoši, podijelite ih sa svijetom i pomozite u širenju ove poruke. Čak se i ne trebate prijavljivati na natječaj – jednostavno ih podijelite na svojim društvenim mrežama (na Instagramu, Facebooku ili Twitteru) s hashtagom #Time2unlockNature i #ForNature i izazovite svoje prijatelje da učine isto.

izvor: Gospodarska komisija UN-a za Europu (UNECE)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *