Metković Vijesti

Održana sjednica Gradskog vijeća, donesena odluka o javnim priznanjima; Jambo ljut zbog djelatnika Doma zdravlja

Danas je u vijećnici Zgrade političkih stranaka u Metkoviću održana 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Metkovića. Na sjednici se raspravljalo o 14. točaka dnevnog reda

Sve točke dnevnog reda su usvojene, a svakako između ostaloga vrijedi izdvojiti i nekoliko rasprava u kojima su razjašnjena neka pitanja koja bi mogla zanimati mnoge građane.

Rezime sjednice Gradskog vijeća

U petoj točki dnevnog reda u raspravi se prvi javio Siniša Bebić koji je postavio pitanje ravnateljici Dječjeg vrtića pitanje o “nepreglednosti” rezultata o upisu djece na web stranicama vrtića. Ravnateljica je zatim odgovorila da je ove godine upisano 518 djece (24 više nego lani) zbog velikog interesa te da vrtić radi pod maksimalnim kapacitetima te je po tom pitanju zahvalila gradonačelniku Milanu. Na pitanje bivšeg gradonačelnika o točnom broju neupisane djece ravnateljica je napomenula da se radi o 16-ero djece.

Gabrić je potom naglasio potrebu da se omoguće jednaki uvjeti obiteljima s jednom zaposlenom osobom te da se po tom pitanju Grad treba udružiti s Općinama koje gravitiraju Gradu. Nadovezao se na kraju i Siniša Bebić koji je kazao kako djeca nisu i ne smiju biti broj, ali da će podržati izvješće ravnateljice zbog vidljivih napora da se problem riješi.

Također valja spomenuti i 6. točku dnevnog reda gdje je gradonačelnik Milan pojasnio na pitanje vijećnika Siniše Bebića pitanje o početku radova na obnovi Gradske sportske dvorane za koju je početak radova bio predviđen u svibnju. Gradonačelnik je na to odgovorio da su materijali naručeni te da raskrivanje nije bilo moguće zbog vremenskih neprilika u svibnju. Predviđeno vrijeme za završetak radova je jedna i pol godina, ali vjerojatno se očekuje da će radovi biti završeni za 6 mjeseci.

Dodajmo žustriju raspravu u 10. točki vezanu za Mjesne odbore. Siniša Bebić se javio s pitanjem podnose li izvještaje i kada se to sastaju? Dalibor Milan je na to odgovorio da nema izvještaja te da je to evidentan problem kojeg je i sam svjestan te da ni ne zna imena nekih predsjednika Mjesnih odbora. Naglasio je da odbori više rade svoj posao tada bi i on to znao potrebe mjesnih odbora.

Bebić se nadovezao kako su odbori kao takvi beskorisni te da je to samo bespotrebno trošenje novca jer nemaju nikakve svrhe. Vijećnica Gluščević pitala je zatim kako gradonačelnik ne zna tko su predsjednici Mjesnih odbora, a Milan je na to odgovorio kako su njegova vrata otvorena 24 sata te da se neki ljudi ne javljaju na njegove pozive. Zaključio je s pitanjem: “da ih možda netko ne sabotira?”

Javio se i Stipo Gabrić koji je naglasio veću potrebu i važnost Mjesnih odbora te da su im potrebna veća sredstava, ali uz uvjet da će raditi ispravno, a ne kao do sada te je zaključio u njegovom stilu:

“Da je MOST pobijedio onda bi se javili na pozive. Ali neće oni nikada više pobijediti.”

Robert Doko je u ime Odbora za javna priznanja podnio odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Metkovića. Javna priznanja će dobiti: Mate Nikolić Mira, dr. Vlado Krmek, dr. Rasema Bubica (nagrada sv. Ilija), Nela Orlović (humanitarna djelatnost) FRAMA Metković (humanitarna djelatnost i volonterstvo), Klapa sv. Nikola – nagrada Narona, prof. Gordana Nikolić, Jozo Veraja Mama (posthumno)

Jambo se na to nadovezao da će dignuti ruke za sve osim dvoje djelatnika iz Doma zdravlja zbog činjenice da će zbog odlaska u mirovinu skrb izgubiti 2500 djece. Jambo smatra da su oboje namjerno odlučili istodobno otići u mirovinu i da ne zaslužuju nagradu. Zaiskrilo je tada između bivšeg gradonačelnika i vijećnice Gluščević koja je kazala kako je takvo vrijeđanje djelatnika nepotrebno na što je Jambo odgovorio vijećnici da ne glume moralnu vertikalu.

Uslijedila su tada pitanja vijećnika nakon što je odluka usvojena. Tada je Jambo postavio pitanje o Staroj Neretvi te najavio protestni skup ukoliko se nešto ne pokrene. Milan je odgovorio da projekt postoji i da se radi urbanistički plan i idejno rješenje

Vijećnica Gluščević postavila je pitanje o fazi projekta izgradnje kanalizacijske mreže te je li Grad nešto poduzeo o izgradnji na području Poduha. Dalibor Milan kazao je da MOST nije slušao savjete niti riješili imovinsko-pravne odnose te se sada čeka potpisivanje ugovora. Po pitanju Poduha, gradonačelnik je kazao kako je Odjel za urbanizam odobrio projekt za izgradnju zgrade te da postoje standardi koji se poštuju.

Sjednica je nakon tog pitanja zaključena.

Dnevni red

 1. Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Metkovića za 2018. godinu.
 2. Prijedlog Odluke o raspodjeli rezultata poslovanja za 2018. godinu.
 3. Izvješće o izvršenju programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018. godinu.
 4. Izvješće o izvršenju programa održavanja komunalne infrastrukture za 2018. godinu.
 5. Izvješće o radu i financijsko izvješće Dječjeg vrtića Metković za 2018. godinu.
 6. Izvješće o radu i financijsko izvješće Ustanove za kulturu i sport Metković za 2018. godinu.
 7. Izvješće o radu i financijsko izvješće Gradske knjižnice Metković za 2018. godinu.
 8. Izvješće o radu i financijsko izvješće Prirodoslovnog muzeja Metković za 2018. godinu.
 9. Izvješće o radu i financijsko izvješće Javne vatrogasne postrojbe Metković za 2018. godinu.
 10. Prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora na području Grada Metkovića.
 11. Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o osnivanju Gradske knjižnice Metković
 12. Izvješće o radu Humanitarne zaklade Iva Petrušić za 2017. i 2018. godinu
 13. Prijedlog o izmjenama i dopunama statuta Gradske knjižnice Metković
 14. Prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Metkovića

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *