muzej-virtualne-šetnje
Lifestyle Zanimljivosti

Virtualna šetnja svjetski poznatim muzejima

Koronavirus već nekoliko tjedana za redom upravlja našim životima – više ne smijemo njegovati hrvatsku kulturu višesatnog ispijanja kava na suncu, ne idemo na posao, u školu, u kino, djeca nam ne idu u vrtiće i moramo usvojiti neke potpuno nove obrasce ponašanja. Ukratko, ovaj nam je virus u potpunosti izmijenio svakodnevne rutine i predstavlja nam zdravstvenu i sigurnosnu prijetnju zbog koje, kao odgovorni građani, odabiremo ostati doma.

No, ostanak doma i samoizolacija ne moraju značiti strah, dosadu ili manjak zabave. Zahvaljujući novim tehnologijama, danas više nego ikada imamo priliku ovakvu situaciju iskoristiti za sebe – naučiti, vidjeti, čuti, usvojiti, isprobati nešto novo i kulturno se uzdignuti. Ako iz karantene želite izaći kao osoba koja zna gdje se nalaze najpoznatija umjetnička djela i koja ih je vidjela svojim očima, dopustite nam da vas povedemo u virtualno putovanje najpoznatijim svjetskim muzejima.

Muzej Vincenta Van Gogha u Amsterdamu

Za početak vas vodimo u Amsterdam, u grad u kojem se nalazi najveća svjetska kolekcija djela Vincenta Van Gogha. Okruženi smo s preko 200 njegovih slikarskih djela, 500 crteža i 750 pisama. Sada, u ovo “korona vrijeme” po prvi (i vjerojatno jedini) put imamo priliku prošetati Muzejom Vincenta Van Gogha kao da smo sami na svijetu – bez buke i gužve, uz opuštajuću glazbu. Pa prošetajmo!

Osim šetnje Van Goghovom veličanstvenom ostavštinom, na platformi Google Arts&Culture možete saznati koje je knjige ovaj danas popularni slikar čitao ili kakav mu je bio ljubavni život, a moguće je i iz bližega pogledati umjetnička djela prikazana u videu od ranije. Primjećujete da nema Zvjezdane noći? Otputujmo u New York i pogledajmo ju!

Muzej moderne umjetnosti u New Yorku

Dobrodošli u prvi muzej na svijetu posvećen modernoj umjetnosti, čiju kolekciju krase djela poput Monetovih Lopoča, već spomenute Van Goghove Zvjezdane noći, Picassove Gospođice iz Avignona, ali i nešto novije i ne manje poznate Konzerve Andyja Wahrola. Dio cijele ponude dostupan je online.

Iako niste u New Yorku, možete pogledati izložbu Sophie Tauber-Arp, a, ako to želite, moguće je i ciljano pregledavanje sadržaja stalnoga postava muzeja. Neka od najpoznatijih djela muzeja podijeljena su u šest kolekcija označenih nazivima kao što su moderna umjetnost, uljane boje i slični. A, ako želite virtualno putovati ne samo kroz prostor, nego i kroz vrijeme, ispod spomenutih kolekcija nalazi se sekcija od 129 umjetničkih djela koje možete razvrstati po kriteriju popularnosti, boje i, naravno, vremena.

Muzej Belvedere u Beču

Iz Amerike sada imate priliku jednom klikom otputovati u europski Beč, u kojem se nalazi jedna od poznatijih svjetskih galerija – Belvedere.

Jeste li znali da je Belvedere poznat po tome što u svojim dvorima čuva najveću svjetsku kolekciju radova Gustava Klimta? Osim što je sada iz udobnosti vašeg doma moguće prošetati hodnicima ispunjenim predivnom umjetnošću, svoje znanje možete upotpuniti i zanimljivim činjenicama upravo o Klimtovom najpoznatijem djelu Poljubac. Pogledajte trenutnu izložbu i naučite tko je prikazan na ovom djelu koje danas krasi šalice za kavu i čaj, ali iskoristite priliku da djelo vidite nevjerojatno uvećano i promotrite sve detalje koji mu daju draž i ljepotu.

Muzej Fride Kahlo u Meksiku

Postoji li bolji način upoznavanja osobe od šetnje njezinim domom? Frida Kahlo, jedna od najpoznatijih meksičkih slikarica realizma, kubizma i nadrealizma, rođena je, živjela i umrla u jednoj maloj, Plavoj kući, a ta kuća danas je pretvorena u muzej posvećen upravo njoj.

Iako smo navikli da su muzeji ukrašeni freskama, zlatnim motivima i ogromnim prostorijama, šetnja ovom trošnom kućicom rekonstruirat će nam svakodnevicu Fride Kahlo. Trenutno se pomoću platforme Google Arts&Culture možete prošetati njezinim vrtom, kuhinjom i studijem, a klikom na virtualnu izložbu „Izgled može zavarati“ otvorit će vam se i vrata njezinog ormara, koji krije vintage odjeću, obuću, nakit, rublje i ukrase za kosu. Na kraju izložbe moguće je pogledati i video te tako doznati što o cijelom postavu kaže sama autorica izložbe.

Muzej Edvarda Muncha u Oslu

Edvard Munch mnogo je više od njegovog najpoznatijeg djela Vrisak. Mnogi to ne znaju, ali nije samo Gustav Klimt naslikao Poljubac – i Munch ima svoju verziju; nije samo Van Gogh autor Zvjezdane noći – Munch se također može pohvaliti svojim umijećem vizualizacije zvjezdanog nebeskog prostranstva. Spomenuta, ali i mnoga druga javnosti manje poznata djela možete pogledati šetnjom norveškim Munchovim muzejom – iz sigurnosti svojega doma!

Ovo su bili samo neki od mnoštva muzeja koje možete posjetiti bez da putujete ili se gužvate i nadvirujete u masi ljudi koja, baš kao i vi, želi vidjeti umjetnička djela zbog kojih je i došla. Vrijeme izolacije i socijalne distance ne mora nužno biti teško i ne mora značiti propuštanje događaja i odgađanje planova. Trenutno posjedujemo ogromnu količinu slobodnog vremena u kojem, baš kao i u nama, leži ogromni potencijal. Iskoristimo ga i ostanimo doma te, na taj način, brinimo za sebe, vlastitu  fizičku dobrobit, ali i dobrobit drugih. Budimo odgovorni, ali budimo i pametni – u vrijeme kad su nam neke stvari nedostupne, dokažimo svijetu da i dalje možemo ostvarivati vlastite snove, makar to značilo – za početak virtualno otputovati na destinacije o kojima sanjamo već dugo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *