Zašto toliko volimo nogomet? - NaronaNews
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zašto toliko volimo nogomet?

zasto-volimo-nogomet

Nogomet je daleko najpopularniji sport na svijetu. Nije bez razloga prozvan najvažnijom sporednom stvari na svijetu, a o tome svjedoči ogroman broj aktivnih igrača te navijača od kojih neki uistinu religiozno prate i bodre svoje klubove i reprezentaciju na svim utakmicama. No, netko će se zapitati otkud uopće dolazi sva ta strast i ljubav prema nogometu i kada netko uopće postane veliki ljubitelj tog sporta, a prestane biti samo laik i promatrač.

Nogomet bi mogli usporediti s gledanjem filma kada se potpuno prepustimo i dozvolimo glumcima da putem radnje filma utječu na naše emocije. Slično je i s nogometom gdje navijači često znaju “izgubiti glavu” kada njihova ekipa zabije ključan gol ili izgubi utakmicu koju je morala dobiti. Također, neke osobe vole i online kladionice te doista gledaju nogomet kao film iščekujući nervozno pozitivan ishod.

Umjetnički dojam

Nogomet je kao sport doista lijep za gledati. Objedinjuje vrhunsku sportsku spremu i eleganciju, a veći romantici će reći kako je nogometni teren poput platna koje čeka da bude obojeno, dok je lopta kist. Ono što također doprinosi ljepoti ovog sporta je činjenica da je potpuno nepredvidiv. Također, neki će reći i da krši zakone fizike kada u zadnjim minutama utakmice 5 minuta može izgledati kao pola sata i obratno, ovisno kojem se rezultatu nadate.

Utjecaj nogometa

Nogomet ima snažan utjecaj na svoje fanove. Velik je broj onih koji sanjaju da bi jednog dana mogli biti poznati nogometaši, ali svoj san ne ostvare. Kada naš najdraži igrač postigne tri gola na jednoj utakmici, počnemo sanjati o tome kako bi bilo da smo mi na njegovom mjestu. Kada igrač predribla tri igrača i zabije predivan gol, opet maštamo o tome kako bi bilo da smo to učinili baš mi. Cijelo to razmišljanje o nogometu i sanjarenje je zapravo utjecaj nogometa na nas. Emocije koje osjećamo gledajući utakmicu su stvarne i mogu nas u trenutku dignuti do neba ili rastužiti i deprimirati. Gotovo da možemo reći da nogometna utakmica u svojih devedeset minuta može pružiti gotovo svaki postojeći oblik emocija, a mi se uvijek rado vraćamo po još.

Uz to, nogomet ujedinjuje ljude. Kada promatramo neke veće ekipe dolazimo do zaključka da u njima igraju igrači iz barem 7-8 različitih država i različitih izgleda, rase i vjere. Iako se to može primijeniti na velik broj timskih sportova, nogomet doista odrađuje odličan posao kada je riječ o zanemarivanju razlika među ljudima i to ga čini vrlo važnim dijelom života.

Bijeg od stvarnosti

Vrijedi spomenuti da je nogomet jedan od onih sportova koji ljudima omogućavaju svojevrsni bijeg od stvarnosti. Utakmice naših najdražih igrača ili ekipa postaju nešto što s nestrpljenjem iščekujemo gotovo svaki tjedan. Bilo da nas nešto muči ili prolazimo kroz neki teži period u životu, na tih devedeset minuta problemi će pasti u drugi plan, a mi ćemo se u potpunosti posvetiti zbivanjima na terenu. Šanse su da bi nas eventualni poraz naše ekipe mogao dodatno dotući nakon utakmice, ali spremni smo prihvatiti taj rizik i uživati u predivnoj igri sat i pol.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Slične teme

Hrvatska

Analiziramo ima li zatvaranje smisla ?

Sport

Metkovac napravio značajan iskorak u karijeri.

Dubrovačko-neretvanska županija

Već dulje vrijeme smo upoznati s ovom situacijom, ali već su se neki mediji raspisali o tome pa smo i mi odlučili “obavijestiti javnost”....

Sticky Post

Bruno Petković se dotaknuo i svojih početaka u Metkoviću

Sticky Post

Bez tableta ili nekom drugom metodom?

Sport

Povratak u elitu za Hodžića

Sticky Post

Poštovani čitatelji, u tijeku je ekspresni redizajn naše webstranice. Uskoro smo ponovno s vama – trenutno radimo na popunjavanju sadržaja!