novac
Vijesti

Zbog koronakrize ovrhe se obustavljaju na još tri mjeseca?

Nastavak moratorija na ovrhe se očekuje u Vladinoj odluci idućih dana zbog posebnih okolnosti uzrokovanih pandemijom korone. Prema pitanju Poslovnog dnevnika, sve do 18. listopada trebao bi trajati moratorij na ovršne postupke u odnosu na fizičke osobe ovršenike.

Uz postojećih nekoliko iznimki od zastoja u provedbi prisilne naplate, npr. najčešće su to osnove za plaćanje radi naplate zakonskog uzdržavanja djeteta koje se i dalje provode, ovo bi značilo produljenje zastoja u provedbi ovrhe na novčanim sredstvima preko Financijske agencije, inače zakonski reguliranog ‘alata’ pomoći dužnicima upravo za razdoblje važenja posebnih okolnosti koronavirusa.

Kako je prema podacima Financijske agencije zastoj ovrha bio uveden za ukupno 1.089.620 osnova za plaćanje, koje se tiču 234.587 građana i 10.269 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost – obrtnika, navedeno znači da računi dužnika i dalje ostaju – deblokirani, piše Poslovni dnevnik.

Prema Fininim podacima, u protekla tri mjeseca, dakle u travnju, svibnju i lipnju, Fina bilježi pad novozaprimljenih ovrha u usporedbi s istim razdobljem 2019.

Dakle, u ovogodišnjem promatranom razdoblju bilo je oko 128 tisuća novih ovrha, a u istom razdoblju lani oko 204 tisuće, dok s druge strane obustave postupaka rastu i to sa 13.200 obustava u navedena tri mjeseca lani na 20.300 u promatranim mjesecima ove godine, što je povećanje obustava od oko 65 posto .