Hrvatska Magazin Vijesti Zanimljivosti

Zimske gume u BiH puno su jeftinije nego u Hrvatskoj

Zimska oprema u Hrvatskoj bit će obavezna od 15. studenog do 15. travnja iduće godine. Svima koji se zateknu u zimskim uvjetima bez zimske opreme prijeti novčana kazna u iznosu od 700 kuna.

Promjena guma ipak je važnija zbog sigurnosti nego zbog kazne. Vožnja s ljetnim gumama pri temperaturama ispod ništice i pri brzini od 60 kilometara na sat produžava zaustavni put na 55 metara, a automobil sa zimskim gumama zaustavit će se nakon 44 metra. Iako je cijena važna, pri kupnji novih zimskih guma treba paziti i na njihovu kakvoću, piše 24sata.

Cijene se razlikuju u Hrvatskoj i susjednim državama. Primjerice, kupnja guma u susjednoj Bosni i Hercegovini može se višestruko isplatiti s obzirom na to da se za svu kupnju iznad 100 konvertibilnih maraka dobije povrat PDV-a od 17 posto. No on se dobije ako iznos ne prelazi 300 eura. Dakle, morate potrošiti 380 kuna (100 KM), a ne smijete prijeći 2232 kn (300 €) da biste dobili povrat. Četiri Continentalove gume iz naše tablice stoje 1868 kuna, no uz povrat od 17 posto može se uštedjeti 317 kuna. To je sasvim dovoljno novca za montažu tih istih guma. Povrat novca dobije se samo na gume koje nisu montirane na vozilo. Zato se mnogi kupci vrate idući dan u BiH i montiraju gume, jer je i montaža jeftinija nego u Hrvatskoj.

“Preporučio bih dobre zimske gume. One su sigurnije i s njima se može uživati u vožnji. Nemojte gledati na cjenovnu razliku jer je ona minimalna između dobrih i loši guma”, rekao je Ivo Penić, vulkanizer s 30-godišnjim iskustvom za 24 sata.

Skidanje i mijenjanje guma nije težak, a niti dugotrajan proces. Ipak najbolje je to obaviti kod ovlaštenog vulkanizera.

– Za mijenjanje četiri gume na osobnom automobilu treba 15 do 20 minuta rada. Ako su dvojica radnika tada treba do deset minuta – kaže Ivo.

– Gume se trebaju čuvati na propisan način kako bi se produžilo njihovo trajanje. Trebaju biti na tamnom mjestu te ne na ekstremnim vrućinama – objašnjava Ivo Penić.

Čuvanje četiri gume košta između 30 i 50 kuna ovisno o dimenzijama. Čuvaju se po sezonama, zimi ljetne i obrnuto.
Jasno je da mnogi pri kupnji guma prvo gledaju cijene no vulkanizer naglašava da razlike nisu (pre)velike.

GDJE PO GUME?

MAĐARSKA ’Potegnuti’ u Mađarsku zbog zimskih guma nije najbolja investicija jer su cijene znatno veće od onih u Hrvatskoj.

SLOVENIJA Neke zimske gume jeftinije su, a kupnja takvih isplati se onima koji žive uz granicu. Tako mogu uštedjeti koju kunu.

SRBIJA Zimske gume nisu toliko jeftine koliko se očekivalo. Isto vrijedi kao za Sloveniju. Isplati se onima uz granicu.

BIH Tko može po zimske gume u susjednu zemlju, neka to i učini. Uz povrat tamošnjeg PDV-a od 17 posto defnitivno se isplati.

HRVATSKA Omjer cijena, ponude i kvalitete zimskih guma raznolik je, no uz montažu može biti velik udarac na kućni budžet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *