Dubravka suica kandidat za povjerenicu europske komisije

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uz popis kandidatkinja i kandidata za povjerenice i povjerenike Europske komisije objavila je dodjelu pripadajućih im portfelja. Republika Hrvatska za svoju je kandidatkinju istaknula aktualnu zastupnicu u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu, kojoj će – uz važnu poziciju jedne od potpredsjednika Europske komisije – pripasti portfelj demokracije i demografije. Gospođa Šuica također će s Komisijine strane predvoditi i rad na Konferenciji o budućnosti Europe.
Iz biografije zastupnice Šuice
U karijeri koja je prethodila radu u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica bila je zastupnica U Hrvatskome saboru (2000. – 2011.), kao i gradonačelnica Grada Dubrovnika (2001.-2009.), kad je osvojila Zlatnu povelju “Linus Pauling” za najbolju gradonačelnicu svijeta 2009., kao i za jednu od 10 najboljih gradonačelnica svijeta 2006. godine (World Mayor Award – City Mayors).

Zastupnici Šuici u tijeku je treći mandat u Europskom parlamentu, u kojem i vodi hrvatsko izaslanstvo Europske pučke stranke. Među brojnim ostalim aktivnostima, u Europskom parlamentu od 2017. do 2019. godine bila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, a od 2013. do 2019. godine potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom. Od 2014. godine članica je Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, dok je od 2017. do 2019. godine bila članica i Posebnog odbora za terorizam Europskog parlamenta. Od 2014. do 2019. godine bila je članica Odbora za prava žena i jednakost spolova u Europskom parlamentu, obnašajući od 2012. godine međunarodnu dužnost potpredsjednice Zajednice žena Europske pučke stranke.

Idući korak: saslušanja kandidatkinja i kandidata u odborima Europskog parlamenta
Kod idućih koraka u postupku potvrđivanja novog sastava Kolegija povjerenika ključnu ulogu ima Europski parlament: prije no što isti bude potvrđen, održat će se saslušanja za povjerenice i povjerenike u odgovarajućim parlamentarnim odborima krajem rujna i početkom listopada ove godine. Nakon što Europski parlament obavi sva saslušanja te da svoju suglasnost s kandidatkinjama i kandidatima za povjerenike, Europsko vijeće službeno će imenovati Europsku komisiju u njenom punom sastavu, sukladno odredbama Ugovora o Europskoj uniji.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *